Tuotantotalouden opiskelijan Tommi Karjalaisen näkymät vaihdossa, Marina Bay Sands, Singapore, Kevät 2016

Vaihto-opiskelu

Kansainvälisyys ja verkostoituminen ovat nykypäivän liike-elämän avainsanoja. Siksi oululaisista tuotantotalousteekkareista noin 40 prosenttia suorittaa osan opiskeluistaan ulkomailla. Tuotantotalousteekkarit ovat aina olleet innokkaita matkustajia, joten Oulun yliopisto ja tuotantotalouden tutkimusyksikkö sekä henkilökunta tarjoavat laajat mahdollisuudet opiskelijavaihdon toteuttamiseen.  Vaihtoon voi lähteä  koko lukuvuodeksi tai lukukaudeksi. Tutkinnon aikana on mahdollista käydä vaihdossa useita kertoja. Vaihtoon on helppoa lähteä ja matka-avustukseksi saa stipendin sekä normaalin opintotuen. Voit suorittaa ulkomailla tuotantotalouden tai tekniikan suuntautumisesi kursseja.

Eri vaihto-ohjelmista löydät tietoa osoitteesta http://www.oulu.fi/ttk/vaihto-opiskelu
Vaihtoon hakemisesta saat tarkemmat ohjeet Oulun yliopiston kv-yksikön sivuilta: http://www.oulu.fi/yliopisto/node/34710

Opintoneuvojalta sekä teknillisen tiedekunnan vaihtokoordinaattorilta voi kysyä lisätietoa vaihtoon lähdöstä.

Liity myös Facebookissa Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan vaihtokoordinaattorin ylläpitämään Vaihtoon TTKn Teekkarin mieli! -ryhmään

ISEP

International Student Exchange Program:min kautta voi päästä USA:han ja muihin maihin opiskelemaan. Vaihdon kesto on yksi lukukausi ja vaihdon asumis-, ruoka- ja opetuskustannukset (2900€) maksetaan ennen vaihtoon lähtöä. ISEP edellyttää TOEFL- tai IELTS- koetta, joka pitää käydä naputtelemassa Helsingissä mikäli olet hyväksytty ohjelmaan. ISEP ohjelmassa haetaan ensin itse ohjelmaan ja sitten myöhemmässä vaiheessa vielä erikseen yliopistoihin. Opiskelijakiintiö ohjelmaan vaihtelee vuosittain. ISEP hakuun haetaan Oulun yliopiston kaukokohdehakujen yhteydessä josta löytyy lisätietoja kv-yksikön sivustolta.

Erasmus

European Region Action Scheme for the Mobility of University Students tarjoaa mahdollisuuden lähteä vaihto-opiskelemaan EU:n jäsenvaltioihin sekä Norjaan, Islantiin, Liechtensteiniin ja Turkkiin. Päähaku kyseiseen ohjelmaan on keväällä, mutta rästipaikkoja voi hakea myös syksyllä. Haku syyslukukaudeksi on edeltävänä keväänä helmi-maaliskuussa ja haku kevätlukukaudeksi on edeltävänä syksynä syys-lokakuussa. Opiskelijan odotetaan suorittavan vaihdon aikana 30 tai 60 opintopistettä riipuen siitä, onko opiskelija vaihdossa lukukauden vai lukuvuoden. Hakukuulutus ERASMUS vaihto-ohjelmaan tulee aina omalta tiedekunnalta.

ERASMUS vaihto-ohjelmassa on vaihto-opiskelusopimuksia seuraaviin kohteisiin:

 • Itävalta: Graz University of Technology
 • Saksa: Berlin University of Technology
 • Saksa: Munich University of Applied Sciences
 • Eesti: Tallinn University of Technology
 • Ranska: University of Technology of Troyes
 • Portugali: University of Aveiro
 • Alankomaat: University of Twente
 • Saksa: Munich University of Technology
 • Espanja: Barcelona Tech (UPC)
 • Espanja: Miguel Hernandez University of Elche
 • Portugali: University of Porto
 • Saksa: University of Augsburg
 • Espanja:University of Navarra
 • Italia: Polytechnich University of Milan

TTK:n ja Tuotantotalouden omat kaukokohteet

ISEP ja ERASMUS hakukohteiden lisäksi tuotantotalouden opiskelijat voivat hakea kaukokohdehaun yhteydessä myös seuraaviin hakukohteisiin:

 • Thaimaa: Kasetsart University
 • Hong Kong: Chinese University of Hong Kong
 • Taiwan: National Chung Hsing University

Tutalainen, lähde vaihtoon!

Kuka: Krista Kauppi

Vuosikurssi: 2011

Vaihto-paikat/ohjelmat: El Paso, Texas, USA (ISEP) 2014

Barcelona, Espanja (Erasmus) 2016

Haitko rahoitusta?

Kun lähdin opiskelemaan Amerikkaan, hain vain Oulun yliopiston stipendirahaa, joka kattoi kustannukset erittäin hyvin. ISEP ohjelmassa opiskelijoiden tulee maksaa asuin- ja ruokailukustannukset ennen vaihto-opiskelun alkua ja alustavasti summa tuntuu varmasti isolta, mutta on tärkeää huomata ettet joudu vaihdossa ollessasi maksamaan vuokraa joka kuukausi ja itse sain vielä hyvin suuren ruokastipendin yliopistolta kattamaan ateriat.

Espanjaan lähtiessäni hain erikseen vielä stipendiä säätiöltä. Onnekseni sain juuri sen summan kuin hainkin. Muutkin tuttuni ovat usein saaneet rahoitushakemuksensa läpi, joten suosittelen ehdottomasti ainakin yrittämään!

Bryce Canyon, Utah, Kevät 2014

 Miten valitsit kurssit? Saitko ne hyväksiluettua?

Kurssien valitseminen on aina oma työmaa. Joidenkin yliopistojen sivut ovat hyvin loogiset, mutta itselläni kävi molemmissa yliopistoissa niin, että tietoja kursseista sai etsimällä etsiä. Valitsin loppujen lopuksi kuvausten perusteella kurssit, jotka halusin käydä. El Pasossa pääsin suoraan valitsemilleni kursseille ilman pohjatietovaatimuksia, mutta Espanjassa kurssit olivat hieman rajatumpia. El Pasosta sain tosi nätisti kaikki kurssit hyväksiluettua ja Espanjan kurssienkaan kanssa ei pitäisi olla ongelmaa. Se että ”opinnot ei etene vaihdossa” on mielestäni myytti. Kyllä ne kurssit jonnekin saa tungettua 😉

Millaista oli opiskelu vaihdossa?

Itse olen lähtenyt vaihtoon ennen kaikkea nauttiakseni uudesta paikasta ja viettämään aikaa kavereiden kanssa. Onnekseni kurssien vaatimustaso on ollut molemmissa vaihdoissa huomattavasti alempi kuin Suomessa. Näin ollen ei ole tarvinnut liikaa stressata kursseista. Amerikasta tullessani myös kaikki arvosanat muuttuivat hyväksytty/hylätyiksi, joten varsinaisilla arvosanoilla ei ollut suurta painoarvoa.

Opiskelu eri maissa eroaa aina huomattavasti toisistaan. Esimerkiksi Amerikassa vaadittiin aina läsnäoloa luennoilla ja kursseilla oli usein monta pientä tehtävää, jotka piti tehdä. Toisaalta tentit oli itselläni erittäin helppoja monivalintoja, joten hyvien arvosanojen saanti oli helppoa. Espanjassa omilla kursseillani ei vaadita läsnäoloa, mutta luentodioja ei useinkaan jaeta. Näin ollen luennoilla käyminen on hyödyllistä. Toisena erona on se, että luentoja ei ole kovin montaa ja luennointikielenä on usein espanja. Kursseja on myös englanniksi, mutta niitä on huomattavasti vähemmän.

Millaista on asua toisessa maassa?

Itselleni on ollut yllättävän helppoa sopeutua uusiin paikkoihin. Voin helposti sanoa, että vaihto-opiskelu on erittäin kasvattava ja mahtava kokemus! Tietysti jossain vaiheessa tulee ikävä kotosuomen metsiä, mutta sekin on aina mennyt muutamassa päivässä ohi. Aina uuteen paikkaan tullessa kohtaa myös pieniä kulttuurishokkeja, mutta jos on rennolla asenteella niin niihinkin sopeutuu hyvin nopeaa.

Olitko yhteydessä paikallisiin ennen vaihtoasi?

En itse aktiivisesti ollut yhteydessä muihin kuin yliopistohenkilökuntaan ennen molempia vaihtoja. El Pasossa oli automaattisesti kummiohjelma, jonka kautta tuleva buddyni ottikin minuun yhteyttä ja myöhemmin auttoi vastaamaan kaikkiin tyhmiin kysymyksiin ja kävi jopa ostamassa lakanatkin valmiiksi! Espanjassa meidän tuli itse hakea kummia, jos sellaisen halusimme. Suosittelen hankkimaan ”kummin”, sillä se auttaa alkuvaikeuksissa ja sitä kautta myös tutustuu uusiin ihmisiin!

Miten löysit asunnon?

ISEP vaihdossa asunto tuli suoraan kampukselta. En päässyt vaikuttamaan asuntoon millään tavalla, mutta onneksi siellä oli kampusasunnot todella kivoja. Espanjassa minulla oli vaihtoehtona ottaa joko asunto kampukselta (40 min BCN keskustasta) tai etsiä vapailta markkinoilta. Päätin laittaa googlen laulamaan ja sopiva asunto löytyikin suhteellisen nopeaa. Espanjassa oli useita opiskelijoille suunnattuja asuntosivuja, joista pystyi vuokraamaan asunnon muutamaksi kuukaudeksi. Itse otin luotettavalta yritykseltä, mutta useat ystäväni ottivat vain hostellin muutamaksi päiväksi ja etsivät asunnon kun olivat päässeet Barcelonaan.

Mikä oli parasta vaihto-opiskelussa?

Ehdottomasti uusien ihmisten tapaaminen ja matkustelu. Olen saanut nyt kahdesta vaihdosta niin arvokkaita muistoja että kiikkustuolissakin vielä hymyilyttää. Olen saanut mahtavia ystäviä, joista ainakin osa säilyy varmasti elämässä tavalla tai toisella. Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtöä ja voin luvata, että se tulee olemaan elämäsi paras kokemus. Ja muista ettei vaihdossa ollessa pihistellä vaan kannattaa etukäteen säästää mukava matkakassa niin pääsee näkemään maailmaa!

Tuotantotalouden opiskelija Krista Kauppi toisella vaihtokerrallaan San Sebastiánin rannalla Espanjassa, Kevät 2016